Verhuizen met een minderjarig kind na echtscheiding: mag dat?

Na een echtscheiding kan het voorkomen dat u samen met uw minderjarige kinderen wilt verhuizen, bijvoorbeeld omdat u intrekt bij uw nieuwe partner. Mogelijk heeft u dan toestemming nodig van uw ex-partner. In deze column leggen we uit hoe dit zit.
Gezag na een echtscheiding: toestemming vereist?
Minderjarige kinderen (tot 18 jaar) staan op grond van artikel 1:247 van het Burgerlijk Wetboek onder ouderlijk gezag. Als uitgangspunt geldt dat beide ouders na een echtscheiding het gezamenlijk gezag over de minderjarige kinderen behouden als zij dit vóór de echtscheiding ook hadden (artikel 1:251 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek). In sommige gevallen is echter sprake van eenhoofdig gezag: het gezag ligt dan bij één van de
ouders.
1. U bent ouder met eenhoofdig gezag: in beginsel geen toestemming vereist
De ouder met eenhoofdig gezag heeft geen toestemming nodig van de andere ouder (zonder gezag) om met minderjarige kinderen te verhuizen. Toch kunt u niet zomaar overal naartoe verhuizen. De andere ouder heeft
namelijk ook het recht op omgang met de kinderen en een verhuizing mag dit niet belemmeren.
2. U bent ouder met gezamenlijk gezag: wél toestemming vereist
In geval van gezamenlijk gezag moeten ouders elkaars toestemming hebben voor een verhuizing met minderjarige kinderen.
3. Een andere ouder heeft eenhoofdig gezag: wél toestemming vereist
Ook de ouder zonder gezag dient voor een verhuizing met minderjarige kinderen de toestemming van de ouder met het eenhoofdig gezag te hebben.
Vervangende toestemming via de rechter
Als de andere ouder weigert toestemming te verlenen, kunt u de rechter vragen om vervangende toestemming. De rechter zal een belangenafweging maken en de specifieke omstandigheden van het geval in overweging nemen bij het maken van zijn beslissing. De rechter kijkt naar de belangen van de kinderen en beide ouders. Hierbij kan gedacht worden aan het belang van de verhuizende ouder bij de verhuizing, de mate waarin de verhuizing is doordacht en de mogelijkheden van de omgang tussen de kinderen en de niet-verhuizende ouder na de verhuizing.
Of u uiteindelijk vervangende toestemming krijgt van de rechter hangt van vele factoren af. Over het algemeen is het verkrijgen van vervangende toestemming niet eenvoudig, zeker in geval van co-ouderschap.
Voor een dergelijke procedure is bijstand van een advocaat overigens verplicht.
Gevolgen verhuizen zonder toestemming
Als de rechter het verzoek afwijst, dan kunt u nog steeds verhuizen. Uw kinderen mogen echter niet meeverhuizen. De hoofdverblijfplaats van de kinderen is dan bij uw ex-partner.
Simone de Bree
Justion Advocaten Rotterdam
Linateabaan 69a
3045 AH Rotterdam
Tel. 010 – 440 31 00
info@justionadvocaten.nl
www.justionadvocaten.nl