Skip to main content

Motorrijtuigbelasting - verschillende wijzigingen in naheffingen

Gepubliceerd op: woensdag 10 april 2024 | 14:51

Motorrijtuigenbelasting (mrb) is een belasting voor het houden van een motorrijtuig zoals een personenauto, bestelauto of motor. Indien deze (gedeeltelijk) niet is betaald kan een inspecteur de te weinig geheven belasting naheffen. Met betrekking tot de mrb en dit naheffen zijn er met ingang van 2024 drie wijzigingen:  

  1. Motorrijtuigen met een Nederlands kenteken krijgen automatisch een mrb-aanslag. Voor motorrijtuigen met een buitenlands kenteken dient de houder zich op eigen initiatief te melden. Per 1 januari 2024 is een eventuele naheffing van mrb voor deze motorrijtuigen teruggebracht naar maximaal twaalf maanden (maximaal vijf jaar in 2023).
  2. Een bestuurder kan de openbare weg op gaan met een motorrijtuig uit een bedrijfsvoorraad. Een naheffing mrb kan worden opgelegd indien de bestuurder staande wordt gehouden én alleen geen handelaarskentekenbewijs kan tonen. Deze naheffing is vanaf 1 januari 2024 teruggebracht naar drie maanden in plaats van twaalf maanden.
  3. De naheffing voor de mrb bij een verandering aan het motorrijtuig wordt per 1 januari 2024 verduidelijkt. Bijvoorbeeld als een bestelauto is omgebouwd naar een personenauto. Zo is duidelijker dat het niet uitmaakt of die verandering is aangebracht door de huidige of een vorige houder van het motorrijtuig, of dat het motorrijtuig altijd al in die specifieke toestand verkeerde.